ßßß Cookit - przepis na Domowe lody bazyliowe bez jajek

Domowe lody bazyliowe bez jajek

nazwa

Wykonanie

Pin It
Moje tegoroczne odkrycie kulinarne to... bazylia na słodko ! Jestem nią zachwycona ! Nigdy bym nie przypuszczała, że to intensywne zioło, które od zawsze dodaję do pomidorów, pizzy czy do makaronu jest cudownym i i bardzo aromatycznym dodatkiem do... deserów. Na blogu pojawiła się już bazyliowa panna cotta z poziomkami, a dziś zapraszam na rewelacyjne lody bazyliowe. Zróbcie, a nie będziecie żałować.
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
Składniki:
250 g mascarpone
250 g jogurtu greckiego
100 g drobnego cukru
30 g świeżej bazylii
Wykonanie:
Jogurt i mascarpone powinny być zimne.
Z łodyżek bazylii odrywamy listki i wkładamy je do blendera, dodajemy cukier i blendujemy. Do miski wkładamy jogurt i mascarpone i ubijamy przez 3-4 minuty, następnie dodajemy bazyliowy cukier i wszystko dokładnie mieszamy.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do lodów, uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę. Lody kręcimy przez 30 minut. Po tym czasie przekładamy je do plastikowego pojemnika, wkładamy do zamrażarki i mrozimy przez 4-5 godzin.
Przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki, odkrywamy i zostawiamy przez 5 minut na blacie, aby nieco zmiękły.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/07/domowe-lody-bazyliowe-bez-jajek.html