ßßß
Moje tegoroczne odkrycie kulinarne to... bazylia na słodko ! Jestem nią zachwycona ! Nigdy bym nie przypuszczała, że to intensywne zioło, które od zawsze dodaję do pomidorów, pizzy czy do makaronu jest cudownym i i bardzo aromatycznym dodatkiem do... deserów. Na blogu pojawiła się już bazyliowa panna cotta z poziomkami, a dziś zapraszam na rewelacyjne lody bazyliowe. Zróbcie, a nie będziecie żałować.
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzeniaSkładniki:250 g mascarpone250 g jogurtu greckiego100 g drobnego cukru30 g świeżej bazyliiWykonanie:Jogurt i mascarpone powinny być zimne.Z łodyżek bazylii odrywamy listki i wkładamy je do blendera, dodajemy cukier i blendujemy. Do miski wkładamy jogurt i mascarpone i ubijamy przez 3-4 minuty, następnie dodajemy bazyliowy cukier i wszystko dokładnie mieszamy.Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do lodów, uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę. Lody kręcimy przez 30 minut. Po tym czasie przekładamy je do plastikowego pojemnika, wkładamy do zamrażarki i mrozimy przez 4-5 godzin.Przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki, odkrywamy i zostawiamy przez 5 minut na blacie, aby nieco zmiękły.