ßßß Cookit - przepis na Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem

Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem

nazwa

Wykonanie

Tym razem w naszej kwietniowej piekarni Amber zaprosiła nas do wspólnego pieczenia pomidorowego jasnego chleba orkiszowego z sezamem. Przepis został zaczerpnięty z bloga Leśny zakątek, który prowadzi Dana. Ciasto podzieliłam na 2 bochenki, bo gdy zajrzałam do miski gdzie wyrastało ciasto, zrobiło się go bardzo dużo :-). Niestety chlebki lekko mi klapnęły po wyjęciu z koszyczków. Chyba moje ciasto było troszkę za rzadkie, a poza tym zastała mnie już noc z tymi rosnącymi chlebami i musiałam już włożyć do piekarnika, nie mogłam już dłużej czekać. Następnym razem zostawię je do rośnięcia na całą noc i będę piekła dopiero rano.
Mimo wszystko chleb bardzo nam smakował, dodatek pomidorów do chleba to doskonały pomysł.
Składniki
Zaczyn:
55 g aktywnego zakwasu żytniego razowego
200 g mąki orkiszowej białej
200 g wody
1 jabłko starte na tarce jarzynowej
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
400 g zmiksowanych krojonych pomidorów z puszki
350 g mąki orkiszowej białej
300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka miodu
sezam czarny wg uznania (użyłam białego)
15 g soli morskiej
Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum 12 godzin.
Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, miód i sezam. Następnie stopniowo dodajemy obydwie mąki. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut, natomiast mikserem o połowę krócej.
Ciasto odstawiamy na 3 godziny. W czasie tych 3 godzin w odstępach 60 minutowych ciasto wyjmujemy na omączony blat, rozpłaszczamy, składamy i ponownie wkładamy do miski (można podpatrzeć tutaj jak się składa, a potem formuje chleb). Po upływie 3 godzin ciasto wyjmujemy i formujemy z niego 2 bochenki. Wkładamy je złączeniami do góry do koszyków wyłożonych ściereczką. Pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia. Im wyższa temperatura otoczenia, tym szybciej chleby nam wyrosną.U mnie chleby rosły 6 - 7 godzin.
Chleb delikatnie przekładamy na łopatę, szybko nacinamy ostrym nożem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut.
Chleb studzimy na kratce.
Moja uwaga: Dana w swoim przepisie pisze, że ciasto jest luźne, ale z każdym złożeniem staje się bardziej sprężyste. Moje wyszło jednak trochę zbyt luźne i następnym razem dam nieco więcej mąki.
Chleb Dany piekli:
Aciri Bajkorada
Amber Kuchennymidrzwiami.pl
AniaW Moje pasje.Kuchnia i ogród
Alucha NieładMalutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Bea Bea w kuchni
Beata Stare gary
Bożenka Smakowe kubki
Dorota Ugotujmyto.pl
Dorota Moje małe czarowanie
Ela W poszukiwaniu slowlife
Gatita Kulinarne przygody Gatity
Gucio Kuchnia Gucia
Iga japoziomka
Jola smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Magda Konwalie w kuchni
Magda Z miłości do słodkości
MarcinH Grahamka,weka i kajzerka
Mimbla Ruskie raz
Mysia Pieczarkamysia.pl
Renata S forksncanvas
Tosia smakowitychleb.pl
Urszula Proste potrawy
Wisła Zapach chleba
Żabka Healthy Craving
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/04/pomidorowy-jasny-chleb-orkiszowy-z.html