ßßß Cookit - przepis na Pomidorowy chleb orkiszowy

Pomidorowy chleb orkiszowy

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz uczestniczyłam w Weekendowym Wypiekaniu na śniadanie. W tym tygodniu w ramach tego pieczenia, piekliśmy orkiszowy chleb pomidorowy z przepisu Dany . Miałam z chlebem troszkę problemu, ponieważ moje ciasto było strasznie wodniste pomimo tego, że użyłam ciemniejszej mąki niż w przepisie. Podejrzewam, że chodzi tu o stopnień wodnistości pomidorów. Mimo wszystko chleb się udał, a jego kolor mnie oczarował. Chleb jest bardzo wilgotny i sprężysty.
Edit okazało się, że w ramach przepisu podanego w akcji był błąd. Żałuję, że nie zajrzałam do Dany po właściwe proporcje. Mąki w oryginalnym przepisie jest duuużo więcej. I wszystko stało się jasne. Poprawiam u siebie, żeby nikt nie miał problemów.
Chleb w ramach akcji piekły:
Iza - Smaczna Pyza
Wiem, że piekła też Edyta, ale z powodu błędów w przepisie jej chleb nadawał się tylko dla ptaków.
Składniki:
zaczyn:
55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,
200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, (użyłam razowej 2000)
200 g wody,
1 jabłko, starte na tarce jarzynowej.
Ciasto właściwe:
Cały zaczyn
400 g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki,
350 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, ( dałam typ 2000, około 150)
300 g mąki pszennej chlebowej, typ 750, (dałam 150, ale należy dać więcej)
1 łyżka miodu,
sezam czarny, w/g uznania (dałam50 g niełuskanego sezamu))
sól morska, około 10 g
Wykonanie:
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć i odstawić na około 12 godzin.
Do zaczynu dodać pomidory, sól, miód, sezam i stopniowo dodawać mąki. Wyrabiać robotem przez około 5 minut. (moja ciasto było niemalże lejące). Ciasto w misce przykryć i odstawić na 3 godziny. Podczas wyrastania co godzinę składać ciasto (ja moje po prostu mieszałam mieszadłem, ponieważ nie nadawało się do składania). Po 3 godzinach z chleba uformować bochenek (ja moje ciasto po prostu przelałam do formy 30 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami). Ciasto w formie przykryć i odstawić na 3 - 4 godziny do wyrastania.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Chleb piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać przez dalsze 40-45 minut. Chleb ostudzić i kroić dopiero jak będzie zimny.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/11/Pomidorowy-chleb-orkiszowy.html