ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy z pomidorami

Chleb orkiszowy z pomidorami

nazwa

Wykonanie

Oj dawno nie pisałam o " Wypiekaniu na śniadanie " ... brak czasu, jakiś taki spadek energii chlebowej itd ... dziś jednak jestem, jesteśmy, są nasze chlebki. Mój wypiekany z mąki orkiszowej T 1850 ... bez drożdży więc troszkę kleił się do zębów ale bardzo smaczny i bardzo zdrowy. Zapraszam
Cytuję za Mysią
Składniki na zaczyn:
55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,
200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, ( u mnie mąka T1850 )
200 g wody,
1 jabłko, starte na tarce jarzynowej.
Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
Cały zaczyn, około 500g,
400 g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki,
140 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,
150 g mąki pszennej chlebowej, typ 750,
1 łyżka miodu,
sezam czarny, w/g uznania (dałam siemię lniane)
sól morska, około 10 g
Do zaczynu dodać rozgniecione widelcem pomidory, sól, miód, siemię lniane. Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane mąki – orkiszową i pszenną chlebową.Wyrabić ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej. Pozostawić ciasto przykryte, na około 3 godziny.
W czasie tych 3 godzin:
Po godzinie, wyjąć ciasto z miski na omączony blat, rozklepać, poskładać i ponownie włożyć do miski.
Po następnej godzinie, postąpić identycznie.
W trzeciej godzinie uformować ciasto w podłużny bochenek i włożyć go do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Zostawić do wyrośnięcia na 4 godziny – aż chleb wyrośnie do krawędzi formy.
Piec w początkowej temp. 250st, przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać około 45 minut.
Studzić na kratce i kroić po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego!
A piekły ze mną :
Karolina z blogu Sto kolorów kuchni
Ewa z blogu Kobieta renesansu
Iza z blogu Smaczna pyza
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/11/chleb-orkiszowy-z-pomidorami.html