ßßß
Potrzebujemy (tortownica 25cm + 2x mała foremka 8cm):biszkopt mały:- 4 jaja,- 0,6szkl cukru,- 0,6szkl mąki pszennej,- 0,2szkl mąki ziemniaczanej,biszkopt większy:- 7 jaj,- 1szkl cukru,- 1szkl mąki pszennej,- niecałe 0,5szkl mąki ziemniaczanej,masa - część główna (porcja na 3 masy - 2 do przełożenia, 1 na wierzch):- 0,5l mleka + 250ml osobno,- 1szkl cukru,- 2 żółtka,- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,- 2,5 łyżki mąki pszennej,- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,- 550g masła,dodatkowo - masa czekoladowa:- 2 tabliczki czekolady deserowej,- 2 łyżki kakao,- 1 łyżeczka spirytusu,dodatkowo - masa waniliowa:- 1 łyżka ekstraktu z wanilli,- 1 łyżeczka spirytusu,do ozdoby - lukier plastyczny.Biszkopty:Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie po kolei dodać żółtka. Mąki przesiać i delikatnie zmiksować z masą jajeczną.Tortownicę wysmarować masłem, wylać ciasto i piec ok. 30-40min, w 160st (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z ok. 60cm wysokości opuścić w formie na podłogę. Starać się to zrobić tak, by ciasto spadło równo na całej powierzchni. Wstawić do uchylonego piekarnika na parę minut, a potem wyciągnąć do ostygnięcia.Większy biszkopt przekroić na pół.Robiąc większy biszkopt, częścią masy wypełnić dwie małe foremki i upiec.Masa:Do rondla wlać 0,5l mleka, dodać szklankę cukru i postawić na ogniu. W tym czasie sporządzić w osobnym garnuszku mieszankę z 250ml mleka, 2 żółtek, cukru waniliowego oraz obu mąk. Mątewką rozmieszać tak, by nie było żadnych grudek. Gdy mleko zacznie się prawie gotować, powoli wlewać mieszankę, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.W tym czasie zmiksować masło by powstała gładka i biała masa. Dodawać po łyżce wystudzonej masy budyniowej i miksować.Podzielić masę na 1/3 i 2/3.Do jednej części dodać poszatkowaną drobno czekoladę, kakao i spirytus - zmiksować.Do drugiej - większej części, ekstrakt waniliowy i spirytus - zmiksować.
Złożyć tort: biszkopt - masa czekoladowa - biszkopt - masa waniliowa - biszkopt - na wierzchu ułożyć złączone masą dwa małe biszkopty. Całość pokryć masą waniliową, na którą spokojnie nałożycie lukier.Lukier kupowałam w odpowiednich kolorach.