Wykonanie
Znalezione u Tysi
czekoladowe brownie, było moim pierwszym przyrządzonym
ciastem po urlopie. Jeszcze rozleniwiona szukałam czegoś mega szybkiego i prostego. No i jest! :) Smaczne, wilgotne, pyszne! :)Potrzebujemy (blacha 24x24cm):- 100g
gorzkiej czekolady,- 100g
mlecznej czekolady,- 200g
margaryny lub
masła,- 100g
mąki pszennej,- 6 jaj,- szczypta
soli,- 1szkl
cukru.W mniejszym garnuszku umieścić
margarynę i połamane
czekolady. Rozpuścić w kąpieli
wodnej. Przestudzić.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.
Żółtka utrzeć z
cukrem na lekką masę, dodać przesianą
mąkę i zmiksować. Dodać przestudzoną
czekoladę i zmiksować. Na koniec, delikatnie wmieszać ubitą pianę z
białek.Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 185st. (termoobieg) przez 25 - 30min - do suchego patyczka. Całkowicie wystudzić i podawać.