Wykonanie
Poszukiwania prostego i szybkiego przepisu na
ciastko zostały zakończone na stronie Kwestii Smaku :) Tym razem wybór padł na ciasto
jogurtowe. Chciałam jednak dodać do niego
owoce i zrobić w większej formie. Składniki więc odpowiednio sobie przeliczyłam. Wrażenia: puszyste, dobre, ale... jak dla mnie sporo za słodkie - mimo iż dałam mniej
cukru niż wyszło z przeliczeń. Nie mniej jednak - polecam!Potrzebujemy (35x47cm):- 1 duży kubek
jogurtu naturalnego,- 3
kubki mąki pszennej,- nie całe 2
kubki cukru (mniej - 1 wystarczy),- 1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią,- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 6 jaj,- 1 kubek
oleju,dodatkowo:- 300g
borówek.Do dużej miski wlać
jogurt naturalny, a kubeczek po nim umyć i wytrzeć. Przesiać 3
kubki mąki pszennej, dodać
cukier,
cukier z
wanilią,
proszek do pieczenia,
jaja i
olej. Wszystko wymieszać mikserem na niskich obrotach do czasu połączenia się składników. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Umyte i osuszone
borówki ułożyć na wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 175st, przez ok. 40min - do suchego patyczka.