Wykonanie
Szukałam czegoś szybkiego na obiad i na blogu zdrowe odżywianie znalazłam ciekawy przepis na
kurczaka marynowanego w
jogurcie. Postanowiłam wypróbować tę propozycję i jestem zadowolona. Z czystym sumieniem
mogę Wam polecić takiego
kurczaka :)
Mięso podałam z warzywami na patelnię, a mój mężczyzna zrobił do tego
sałatę ze
śmietaną - z własnego ogródka ;)Potrzebujemy (4 porcje):- 3
filety z kurczaka,- 2 -3 łyżki
jogurtu naturalnego,- 4 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę,-
sól,-
pieprz,-
papryka słodka,-
papryka ostra,-
curry,-
kurkuma,-
rozmaryn.Dodatkowo: warzywa na patelnię np. z Hortexu.
Kurczaka opłukać, oczyścić z kostek i włókien, pokroić w kostkę. Zalać
jogurtem - dodać
czosnek i
przyprawy (nie przesadźmy :)). Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę (u mnie cała noc). Po tym czasie
mięso usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.W międzyczasie na drugiej patelni przygotować warzywa: na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
mrożone warzywa, przykryć - od czasu do czasu przewracać, doprawić
solą i
ziołami prowansalskimi.
Sałatę umyć, pociąć (porwać lub nożem) na mniejsze kawałki. Przed samym podaniem posolić i dodać
śmietanę - wymieszać.