ßßß Cookit - przepis na Śpiące Paryżanki

Śpiące Paryżanki

nazwa

Wykonanie

Gotowanie i tworzenie potraw to dla mnie super zabawa. Sprawia mi to ogromną radość. Dziecko zachwycone i najedzone. Kanapki nie muszą być nudne.
15 minut roboty i gotowe :)
Dokładam wszelkich starań aby dostarczać mojemu dziecku odpowiednia ilość warzyw. Cieszy mnie zjedzony przez niego każdy zielony listek sałaty czy plasterek ogórka.
Chleb z pełnego ziarna
Masełko
Paróweczka
Garść ruccoli
4 plasterki ogórka
Ulubiony żółty ser
Odrobina keczupu
Im dziwniejsza nazwa dla dziecka, tym chęć zjedzenia większa. Samo słowo sałata, no co sałata to sałata. Ale gdy mówię tu masz listki ruccoli to już to zmienia postać rzeczy :) Samo słowo wzbudza w Gabrysiu ciekawość.
Ruccola
Liście tej odmiany sałaty przypominają nam swoim wyglądem troszeczkę liście mlecza. Ruccola natomiast smaku jest dość ostra (da się wyczuć specyficzny pieprzowy smak). Dlatego tez najlepiej jest łączyć ją z mało wyrazistymi w smaku potrawami.
Dlaczego warto wprowadzić do diet naszych maluszków ruccolę?
Jest bogatym źródłem wielu witamin (witaminy z grupy A, B, C oraz K) i minerałów (znajduje się w niej aż 8x więcej wapnia oraz 4x więcej żelaza niż w sałacie lodowej !!! Jest także źródłem cynku, flawonoidów, potasu i aminokwasów siarkowych).
Chroni przed nowotworami i zwiększa odporność (zmniejsza ona ryzyko zachorowania na raka płuc, trzustki, gruczołu krokowego oraz jelita grubego).
Jest niskokaloryczna i lekkostrawna (już tylko garść liści to zaledwie 5 kcal. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, ruccola działa pobudzająco na nasz układ trawienny oraz na dłużej daje nam uczucie sytości).
Ma działanie bakteriobójcze.
Jest po prostu zajebiście smaczna i wszechstronna.
COŚ DLA MAMY I TATY
Ruccola już w I w. n.e. została uznana za afrodyzjak !!!
Właściwości ruccoli miały podobno rozbudzać pożądanie, zapewnić płodność oraz leczyć impotencję. W starożytności – jako symbol potencji – była sadzona wokół pomników Priapa, boga płodności. [ www.poradnia.pl ]
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/02/spiace-paryzanki.html