Wykonanie
Orzechy to bardzo ważny składnik naszej zdrowej diety, te cudowne nasiona lub
owoce (jak zwał tak zwał) zawierają wiele cennych składników odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu.
Orzechy są bogate w w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, magnez, potas, fosfor, cynk. Na całym świecie występują przeróżne rodzaje
orzechów, np.
pistacjowe, laskowe, włoskie, arachidowe. Należy jednak pamiętać o tym, że
orzechy są także cholernie
silnymi alergenami, dlatego wprowadzamy je do diety dziecka z dużą ostrożnością.SKŁADNIKI NA SPÓD:1 łyżka
oleju kokosowego1 duża garść
daktyli bez pestek (suszonych) - Tu są w promocji KLIK150 g
migdałów250 g mieszanki
orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie,
nerkowca,
migdały) - TU są w dobrej cenieSKŁADNIKI NA MASĘ- KREM250 g namoczonej mieszanki
orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie,
nerkowca,
migdały)2 łyżki
masła orzechowego - TU znajdziesz w promocji2 łyżki
masła kokosowego - PRZEPIS1 garść namoczonych
daktyli bez pestek (suszonych)
gorzka czekolada- TU jest w promocjiSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Migdały, mieszankę
orzechów i
daktyle suszone bez pestek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut. Później należy je wyciągnąć z
wody (ja przecedziłam przez sitko). Lekko przestudzone wraz z
daktylami wrzucamy do misy malaksera, dodajemy
olej kokosowy i miksujemy do uzyskania takiej średnio gładkiej masy. Powinna zawierać takie grudki kawałki
orzechów.
Broń boże nie
róbcie z tego kremu :). Naszą surową masę przekładamy do foremki (taka do tart, może być też inna np. tortownica. Ale uwaga o średnicy nie większej niż 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy. Należy odstawić do wyschnięcia.Jako że potrwa to jakaś chwilę to możemy w tym czasie zacząć przygotowywać krem. Wszystkie składniki oprócz
czekolady umieszczamy w misie malaksera miksujemy na bardzo gładką masę. Wykładamy na spód tarty i rozprowadzamy równomiernie (ja miałam mokre ręce to i masa nie lepiła mi się do rąk). Wierzch posypujemy startą
czekoladą na tarce o małych oczkach.Tartę wkładamy na ok. 1- 1 . 5 godz. do zamrażarki, żeby stężała.
Cud
oleju kokosowego polega na tym, że jest:Nietoksyczny dla ludzi i zwierząt,Nie ma żadnych szkodliwych skutków ubocznych, podczas jego stosowaniaJest w 100% naturalnyZwiększa energię i wytrzymałość, idealny dla sportowców - wystarczy 1 łyżeczka zdrowego tłuszczu zamiast
napoju energetycznegoCiekawy dodatek do
herbat i
kawyIdealny składnik każdego szejka z
owoców i
wodyWspomaga oczyszczanie organizmu z toksynIdealny do surowych ciast,
słodyczy - jako składnik 'masy' po schłodzeniu utrwali jej kształt i nada trwalszą formę, tak jak w tym lub w tym przepisieStosowany jako zamiennik
masła,
olejuNa jego bazie można przygotować wegański "
smalec"Zamiennik
oleju słonecznikowego do przygotowania
majonezuNadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, duszenia i grillowania nawet tradycyjnych potraw1-2 łyżeczki tłuszczu przed posiłkiem zmniejszą apetyt
Kokos,
olej kokosowy są naturalnymi afrodyzjakami
Oleju kokosowego można użyć jako naturalnego lubrykantuPrzed porodem warto smarować
olejem krocze: skóra będzie ujędrniona i bardziej elastyczna
Olej ujędrnia skórę i zapobiega rozstępom i zmniejsza już istniejąceMoże go użyć karmiąca mama do smarowania podrażnionych brodawek piersiowychSpożywanie
oleju zwiększy ilość produkowanego przez mamę
mleka i wzbogaci jego składPrzy ząbkowaniu łagodzi swędzące dziąsełkaPodczas przewijania pupę dziecka można nacierać naturalnym
olejemJest dobrym kosmetykiem do masażu i nawilżania małego ciałka,
oliwki dla dzieci często są na bazie pochodnej ropy naftowej i mają szkodliwy składMożna przygotować zdrowe i ekologiczne chusteczki do pielęgnacji dziecka tak jak w tym przepisie, ale zamiast
oliwy z oliwek/oleju ze
słonecznika dodać
olej kokosowyTłuszcz
kokosowy w 100% leczy grzybicę okolic intymnychPodczas menopauzy zlikwiduje uczucie suchości i dyskomfortu