Wykonanie
Składniki:3 woreczki
ryżu1 kg
mięsa mielonego wieprzowego1 duża
cebulałyżka
masła lub
oleju z pestek
winogron1 łyżeczka
pieprzu mielonego1 łyżeczka
chili8
papryk dużych ( kolory nie mają znaczenia )folia aluminiowabrytfanka lub blaszka do pieczenia ciastodrobina
soliPrzygotowanie:Do garnka z osoloną
wodą wkładamy woreczki
ryżu, i gotujemy tak długo aż woreczki z
ryżem napęcznieją.Ugotowany ostudzony
ryż, dodajemy do
mięsa mielonego i razem mieszamy. Następnie na patelnię dodajemy drobno posiekana w kostkę
cebule wraz z łyżką
masła i smażymy tak aby się zeszkliła. Zeszkloną
cebulę dodajemy do
mięsa wymieszanego z
ryżem i znowu mieszamy dodając łyżeczkę
pieprzu i
chili oraz odrobinkę
soli.Z
papryk odcinamy górną warstwę tą z tzw. ogonkiem oraz oczyszczamy środek z pestek. Papryczki wypełniamy farszem. Umieszczamy je w brytfance lub blaszce do pieczenia ciast wyłożonej folią aluminiową, błyszczącą stroną na wierzch. Układamy papryczki blisko siebie. Wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika 200 stopni i pieczemy ok 35-45 minut.
Smacznego !!!