ßßß Cookit - przepis na Ocet malinowy

Ocet malinowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Scroll down for English
Przepisem na ocet malinowy miałam już sie podzielić z Wami w tamtym roku. Niestety sezon na maliny szybko minął...
Klasyczny ocet z francuskiej kuchni, ma bardzo ładny zapach i aromat, jest doskonały dodatkiem do wszelkich sosów sałatowych warzywnych i owocowych, lub mieszanych. Można go używać do marynowania mięsa czy ryb lub przygotować pyszne sosy do mrożonych deserów i lodów.
Zapraszam ;-)
Składniki:
100 g malin + 5 malin do butelki
600 ml octu jabłkowego
dodatkowo: słoik
Przygotowanie:
Myjemy dokładnie maliny i umieszczamy je w słoiku, zalewamy octem. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na trzy tygodnie.
Ocet nie może stać w nasłonecznionym miejscu. Każdego dnia musicie wstrząsnąć słoik 2 razy dziennie. Po trzech tygodniach odcedzamy ocet, przelewamy do butelki. Umieszczamy świeże maliny i zamykamy szczelnie. Przechowujemy w zacienionym miejscu. Z upływem czasu ocet zacznie nam blednąć i jego kolor nie będzie już tak ładny. W smaku pozostanie taki sam. Tak przygotowany ocet z powodzeniem możecie przechowywać do następnego lata.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Raspberry vinegar
Ingredients:
100 g + 5 raspberries raspberries into the bottle
600 ml apple cider vinegar
jar
Preparation:
Wash the raspberries under cold running water. Place into a jar, pour vinegar. Turn off jar and then leave in the fridge to mature for three weeks. Vinegar can not stand in the sun. Every day you have to shake the jar 2 times a day. After three weeks, drain off the vinegar, pour into a bottle. We put fresh raspberries and close tightly. We keep in the shade.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/06/ocet-malinowy.html