Wykonanie
Kolejny z przepisów przechodzących u nas z pokolenia na pokolenie- przepis na makowiec z powidłami śliwkowymi.
SKŁADNIKI80 dag
mąki3
jajka2/3 kostki
masła1/2 szklanki
cukrucukier waniliowy3/4 opakowania
proszku do pieczenia6 łyżek
śmietany 18%1 puszka masy makowejsłoik
powideł śliwkowychPRZYGOTOWANIENa stolnicę wysypujemy
mąkę. Dodajemy miękkie
masło.Siekamy razem z
mąką. Dodajemy
cukier,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia. Następnie 3
żółtka i 2
białka.
Wyrabiamy ciasto dodając
śmietanę.Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.1/4 ciasta zostawiamy na wałeczki.Resztę dzielimy na pół i wałkujemy.Blachę smarujemy
margaryną i posypujemy
bułką tartą.Kładziemy pierwszą część ciasta i wykładamy na nią masę
makową.Przykrywamy drugim
ciastem i smarujemy powidłami.Z pozostałego ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy z nichukośną kratownicę. Smarujemy ją roztrzepanym
białkiem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.
Wesołych Świąt !!!