ßßß Cookit - przepis na Makowiec z powidłami na półkruchym cieście

Makowiec z powidłami na półkruchym cieście

nazwa

Wykonanie

Kolejny z przepisów przechodzących u nas z pokolenia na pokolenie
- przepis na makowiec z powidłami śliwkowymi.
SKŁADNIKI
80 dag mąki
3 jajka
2/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3/4 opakowania proszku do pieczenia
6 łyżek śmietany 18%
1 puszka masy makowej
słoik powideł śliwkowych
PRZYGOTOWANIE
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło.
Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier, cukier waniliowy,
proszek do pieczenia. Następnie 3 żółtka i 2 białka.
Wyrabiamy ciasto dodając śmietanę.
Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
1/4 ciasta zostawiamy na wałeczki.
Resztę dzielimy na pół i wałkujemy.
Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Kładziemy pierwszą część ciasta i wykładamy na nią masę makową.
Przykrywamy drugim ciastem i smarujemy powidłami.
Z pozostałego ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy z nich
ukośną kratownicę. Smarujemy ją roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.
Wesołych Świąt !!!
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/wielkanocny-makowiec-z-powidami-na.html