ßßß
makowo-kokosowe placuszki owsiane z tofu i skórką cytrynową podane z masłem migdałowym, bananem, suszoną białą morwą oraz płatkami kokosapoppy seed – coconut oat panckes with tofu and lemon peel served with almond butter, banana, dried white mulberries and coconut flakesSkładniki:125g tofu naturalnego BIO (połowa kostki)
1/4 szklanki mleczka kokosowego1/4 szklanki mleka sojowego (lub inne roślinne)1/2 szklanki mąki owsianejkopiasta łyżeczka mielonego makułyżeczka suszonej skórki z cytryny lub z (wyszorowanej) świeżejłyżeczka cukru kokosowego1/3 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta proszku do pieczeniaTofu dokładnie rozgnieść widelcem z mleczkiem kokosowym (można też całość zmiksować). Dodać resztę składników i wymieszać, ciasto powinno wyjść gęste. Smażyć na rozgrzanej, suchej lub lekko natłuszczonej patelni, pod przykryciem. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Do przyrządzenia placuszków wykorzystałam tofu naturalne firmy pol soja . Nie zawiodłam się jeszcze na nim ani razu. Jego struktura jest jak dla mnie idealna, a smak oczywiście nadajemy sami – zdecydowanie mogę Wam je polecić. Tutaj będę aktualizować przepisy z jego udziałem i innych rodzajów, które mam przyjemność próbować.Dzisiaj pisałam rozszerzoną maturę z języka polskiego. Po wczorajszym dniu – pisaniu od samego rana, a potem od 14 do 17 języka angielskiego, byłam tak bardzo zmęczona, że nawet sen nie umożliwił mi pełnego wypoczynku, a tym samym zregenerowania sił, także dziś rano chciałam się jeszcze zrelaksować się i nabrać energię przed kolejnym testem. Jutro czekają mnie tylko ustne, dwie ustne – matura i egzamin poza szkołą. W sobotę również, tym razem pisemny. Dużo tego, ale jeszcze trochę i będzie koniecDziękuję za kciuki, możecie dalej trzymać 😉Udanego popołudnia!