Wykonanie
Na środę placki, by rozluźnić się trochę przy patelni przed szkołą i dodać sobie energii smacznym oraz zdrowym śniadaniem. Wykorzystuję
cytrynowy jogurt sojowy i wraz z nim smażę pulchne placuszki
cytrynowo-
kokosowe . Delikatne, lekkie i orzeźwiające! Z
mąki jaglanej oraz owsianej z dodatkiem złotego
siemienia lnianego . Podane z słodkim
bananem, naturalnymi
pistacjami, zdrowymi
jagodami goji i niezastąpionym tahini . Muszę częściej takie smażyć, pozytywnie zaskoczyły mnie smakiem i wyszły bardzo puszyste!
cytrynowo-
kokosowe placuszki (jaglano-owsiane) podane z
bananem, niesolonymi
pistacjami,
jagodami goji oraz tahinilemon-coconut pancakes (with millet and oat
flour) served with
banana, unsalted pistachios, goji berries and tahiniSkładniki:1/2 szklanki
mąki (jaglana i owsiana 1:1)
łyżka mielonego (złotego)
siemienia lnianegołyżeczka
cukru kokosowego (opcjonalnie)mielona
wanilianieco
skórki z cytryny (suszona lub świeża z wyparzonej i dokładnie umytej
cytryny)łyżka wiórek
kokosowych1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)ok. 3-4 łyżek
jogurtu roślinnego (tu:
sojowy,
cytrynowy)
mleko roślinne (do uzyskania konsystencji; tu: owsiane)Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie połączyć z
jogurtem tak aby uzyskać gęstą konsystencją – można dolać
mleka. Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni – suchej lub natłuszczonej
olejem kokosowym, z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Warto marzyć, warto wierzyć, nie poddawać się… Dzięki marzeniom i drodze ku ich realizacji życie jest jeszcze piękniejszeNie jestem pewny, czy komukolwiek życie układa się dokładnie tak, jak sobie zamarzył. Możemy jedynie starać się ze wszystkich sił realizować nasze dążenia. Nawet jeśli wydaje nam się to niemożliwe. Nicholas Sparks Bezpieczna przystańMiłej środy!