ßßß Cookit - przepis na Delikatne, bananowe, bez jaj.

Delikatne, bananowe, bez jaj.

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj sobota, więc tradycyjnie, jak co tydzień, chwytam za patelnię i smażę naleśniki. Kiedyś próbowałam bananowej wersji i tak też przyszła ochota na właśnie takie naleśniki. Tym razem zrobiłam w pełni owsiane z siemieniem lnianym, na mleku sojowym, naturalnie słodkie – oczywiście z bananem . Szczerze przyznaję, że to najdelikatniejsze naleśniki jakie jadłam – przy tym elastyczne, cienkie, nie rozrywają się i są puszyste – po prostu rozpływają się w ustach! Nadziałam je obficie orzechowokokosowym jogurtem sojowym, a na koniec zwieńczyłam całość kakaową polewą . Taka mała sobotnia rozpusta z rana, by mile zacząć weekend
bananowe naleśniki owsiane nadziane orzechowo-kokosowym jogurtem sojowym z kakaową polewą i płatkami kokosowymi
banana oat crepes stuffed with hazelnut*-coconut soy joghurt served with cocoa sauce and coconut flakes
*z musem z orzechów laskowych
*with hazelnut mousse
Składniki:
1/2 szklanki mąki owsianej
1/2 dużego dojrzałego banana
ok. 3/4 szklanki mleka sojowego
łyżka siemienia lnianego
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą bardzo dokładnie i odstawić na chwilę. Smażyć naleśniki na rozgrzanej i lekko natłuszczonej (najlepiej olejem kokosowym) patelni. Przewracać, gdy ciasto zaczyna samo odchodzić od patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
nadzienie:
kilka łyżek jogurtu roślinnego – tu: sojowy
łyżeczka syropu klonowego
łyżka wiórek kokosowych
kopiasta łyżeczka mąki kokosowej bio
łyżka musu z orzechów laskowych
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i schłodzić na chwilę w lodówce, by zgęstniało.
Zaraz znikam na zajęcia, znowu w szkole zawitam. Ku mojemu zdziwieniu – za oknem słonko dalej świeci, jest pogodnie, ale mroźno. To znak – zawitała dziś kalendarzowa Wiosna ! Tej energii płynącej z słońca właśnie rano brakowało. Mam nadzieję, że już teraz codziennie będzie mnie witać
Słonecznej soboty!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/03/delikatne-bananowe-bez-jaj.html