ßßß Cookit - przepis na Owsianka kokosanka oraz curry.

Owsianka kokosanka oraz curry.

nazwa

Wykonanie

W poniedziałkowy poranek zdecydowanie najlepiej sprawdza się pełna zdrowia, dodająca energii owsianka, zresztą jak w każdy dzień 😉 Warto ją sobie zaserwować na dobry początek tygodnia. U mnie dziś owsianka na zimno, którą najczęściej serwuję latem, aczkolwiek o każdej porze roku zachwyca konsystencją i smakiem. Jako, że miałam w domu owoc granatu pomyślałam, że świetnie się sprawdzi w połączeniu z intensywnie kokosową owsianką. Połączyłam te smaki wraz z aromatyczną wanilią oraz słodkimi daktylami . Do tego w środku ukryłam zdrowe nasionka chia oraz ulubione nerkowce . Smakowała niczym kokosanki ! To śniadanie przekonało mnie, że czas powrócić do „nocnych” owsianek, są wyjątkowe
Poza tym, muszę częściej kupować granaty!
nocna kokosowo-waniliowa owsianka z chia, daktylami, nerkowcami oraz granatem
overnight cococnut-vanilla oatmeal with chia, dates, cashews and pomegranate
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
łyżka nasion chia
4 (duże i lepkie) posiekane daktyle
mielona wanilia
łyżka wiórek kokosowych
1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)
kilka łyżek mleczka kokosowego ok. 4-5
nerkowce (dowolna ilość)
owoce granatu
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać ze sobą bardzo dokładnie (oprócz granatu). Wstawić na noc do lodówki. Wieczorem można też już obrać granat. Rano wymieszać owoce z gotową owsianką i przełożyć do miseczki. Podawać z innymi dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Wskazówka: Aby nie była zbyt zimna, warto przed podaniem wyciągnąć na jakieś 15-30min. 😉
Z mleczkiem kokosowym nie tylko słodkości smakują wyjątkowo, ale również dania wytrawne. Szczególnie uwielbiam je w curry, które właśnie wczoraj przyrządziłam na obiad. Kombinacja składników i smaków to moja „inwencja twórcza” – nie byłabym sobą, gdybym nie wymyśliła tego dnia po swojemu 😉 Pikantne kokosowo-pomidorowe curry z boczniakami, jarmużem, słodkim pieczonym batatem oraz marchwią, a do tego aromatyczny ryż jaśminowy .
curry kokosowo-pomidorowe z boczniakami, jarmużem, pieczonym batatem oraz marchwią podane z ryżem jaśminowym
coconut-tomato curry with oysters, kale, baked sweet potato and carrot served with jasmin rice
Składniki:
ryż jaśminowy (dowolna ilość, ugotowany na sypko)
1/2 cebuli
ząbek czosnku
4 duże boczniaki (umyte i osuszone)
marchew oraz batat (pokrojone w kostkę i upieczone w 200 stopniach z pieprzem, solą morską i oliwą, ok. 20 min.)
spora garść jarmużu
przyprawy: Tikka Curry, pieprz, słodka wędzona papryka, kurkuma, suszona pietruszka
ok. 1/3 szklanki passaty pomidorowej
kilka łyżek mleczka kokosowego (4-5)
Na patelni usmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Po czasie dodać pokrojone boczniaki. Następnie garść jarmużu i upieczonego batata oraz marchew. Wszystko chwilę podsmażyć i przyprawić. Wlać passatę oraz mleczko i dusić na małym ogniu ok. 5-10 min. Podawać z ugotowanym ryżem, posypać świeżą pietruszką. Smacznego!
Udanego tygodnia! Szczery uśmiech na twarzy i do przodu 😉
Polecam oba filmy!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/02/owsianka-kokosanka-oraz-curry.html