Wykonanie
Skąd pomysł na ziemniaczane śniadanie? Nie raz na zagranicznych blogach, głównie amerykańskich, widziałam przepis na Sweet Potato Casserole, czyli zapiekankę z słodkich
ziemniaków (
batatów). Postanowiłam, że zainspiruję się trochę i wypróbuję to danie właśnie na śniadanie.
Batata ukryłam pod chrupiącą,
orzechowo-owsianą skorupką aromatycznie pachnącą
cynamonem . Dodałam też kawałki
gorzkiej czekolady, która świetnie komponuje się zarówno z
masłem orzechowym jak i słodkim
ziemniakiem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście
batatów w takim wydaniu to szczerze Wam polecam, a poza tym
czekoladową owsiankę z słodkim
ziemniakiem – jest pyszna!
słodki
ziemniak zapiekany pod
orzechowo-
cynamonową ‚skorupką’ owsianą z
gorzką czekoladą i
daktylamisweet potato casserole with peanut butter-cinnamon oat crumble with dark chocolate and datesSkładniki:puree z słodkiego
ziemniaka (1/2 dużego lub jeden mały)
kilka łyżek
mleka roślinnego (tu: 3 łyżki owsianego)
cynamon, mielona
waniliałyżka
syropu daktylowegoolej kokosowy do natłuszczenia naczynia do zapiekania‚skorupka’ :5 łyżek
płatków owsianychposiekane
suszone daktylecynamonłyżka naturalnego
masła orzechowego crunchy (100%)posiekana
gorzka czekolada (tu: 92%)1/4 szklanki
mleka roślinnegoPuree z
batata najlepiej przygotować dzień wcześniej. Rano wymieszać je z pozostałymi składnikami i przełożyć do natłuszczonego naczynia.
Płatki owsiane wymieszać z wszystkimi składnikami i przełożyć na ziemniaczane puree. Zapiekać w 180 stopniach Celsjusza ok. 20-25 min. Smacznego!Już Środa – środek tygodnia. Czas mija szybko, ale przyjemnie i bardzo pozytywnie, a to najważniejsze 😉Work hard, stay positive, and get up early. It’s the best part of the day. George Allen, Sr.Miłego dnia!