ßßß Cookit - przepis na Owsianka w gofrach.

Owsianka w gofrach.

nazwa

Wykonanie

Owsiankę w gofrach przemyciłam. Mamy zimę – mimo, iż gofry zazwyczaj kojarzą się z latem to w okresie mrozów i śniegu smakują mi najbardziej, gdyż wtedy mogę przenieść się myślami w chwilę gorącego słońca albo po prostu stworzyć ich zimową wersję. Dziś podaję je bardziej jesiennie. Z słodkim karmelizowanym jabłkiem, rodzynkami oraz chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów . Zaś same gofry pachną cynamonem, imbirem oraz kardamonem . Z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie i puszyste! Niech sztućce was nie zmylą – gofra w dłoń i zajadamy
cynamonowe gofry owsiane z karmelizowanym jabłkiem*, rodzynkami i prażonymi płatkami migdałowymi
cinnamon oat waffles with caramelized apple*, raisins and toasted almond flakes
*karmelizowane z cukrem kokosowym i olejem kokosowym
*caramelized with coconut sugar and coconut oil
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)
łyżka mąki z tapioki *
łyżka mąki owsianej
łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
cynamon, imbir i kardamon
szczypta proszku do pieczenia
opcjonalnie: łyżeczka ksylitolu (lub innego cukru)
Płatki owsiane zalać na noc mlekiem. Rano przygotować ‚jajko’ z siemienia. Następnie wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki. Smażyć gofry w dobrze rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
* współpraca
Przyjemnie jest z goframi zaczynać dzień. Tym bardziej w środku tygodnia.
Dziś po szkole pojadę wycałować babcię i dziadka mocnooo wyściskam. W zasadzie nie jest mi to tego potrzebne żadne święto. Za każdym razem gdy ich odwiedzam okazuję jak wiele dla mnie znaczą
Miłego dnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/01/owsianka-w-gofrach.html