Wykonanie
Owsianka z piekarnika. Idealna na leniwe poranki, a szczególnie w ponurą, mroźną czy też deszczową pogodę za oknem. Dziś akurat piątek, więc zaraz do szkoły, aczkolwiek zawsze mam czas rano, by przygotować i zjeść spokojnie śniadanie. Dla mnie to podstawa dobrego dnia 😉 Wypiekam więc z samego rana – owsiankę z marchwią oraz
bananem . Do tego połączenia świetnie pasuje
kokos oraz
cynamon, których nie brak w tym śniadaniu. Dodatkiem ‚ekstra’ są
suszone morele oraz
masło z
orzechów laskowych, z którym podałam już upieczoną owsiankę. Naturalnie słodka, naturalnie smaczna!
marchewkowo-bananowa pieczona owsianka z
cynamonem,
kokosem oraz
suszonymi morelami podana z
masłem z
orzechów laskowychcarrot-
banana baked oatmeal with cinnamon, desiccated coconut and dried apricots served with hazelnut butterSkładniki:5 łyżek
płatków owsianychłyżka wiórek
kokosowychcynamonsuszone morele (posiekane)1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu: owsiane)1/2 dojrzałego
bananamarchewka starta na tarcełyżka
mąki kokosowej *
Płatki owsiane wymieszać z wiórkami kokosowymi,
morelami oraz
cynamonem i zalać na noc
mlekiem. Rano dodać
banana zmiksowanego wraz z
marchewką i
mąkę kokosową. Bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej kokilki (najlepiej
olejem kokosowym), można dodatkowo posypać wierzch
płatkami kokosa. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!* współpracaDziś już ostatnia prosta i znowu wolne. Weekend przed nami, ale tym razem bardziej pracowity. Pogoda się zmieniła, jest ponuro i deszczowo, a do tego zimno. Jednak trzeba ‚się ruszyć’ i stawić czoła dzisiejszemu dniu! Ciepłe łóżko niech
poczeka 😉Przyjemnego piątku!