Owsiankę smażoną na patelni jadłam już nie raz (przepisy na poprzednim blogu ;)). Tym razem wypróbowałam nieco inną wersję, którą napotkałam na jednym z zagranicznych blogów. Słodki banan karmelizowany na olejukokosowym wraz z syropem klonowym, a do tego płatki owsiane . Dodałam również cynamon oraz naturalne suszone morele . Całość zalewa się jeszcze mlekiem i gotuję do gęstości. Podałam ją z delikatnym masłemmigdałowym oraz kawałkami gorzkiej czekolady . Smakowała wyjątkowo – delikatna, aromatyczna i bardzo słodkakarmelizowana owsianka z bananem i suszonymi morelami na olejukokosowym z syropem klonowym podana z masłemmigdałowym oraz gorzką czekoladą 92%caramelized oatmeal with banana, dried apricots, coconut oil and maple syrup served with almond butter and dark chocolate 92%Składniki:5-6 łyżek płatków owsianychbananolejkokosowy (ok. łyżeczki)łyżka syropu klonowegocynamonposiekane suszone morele (niesiarkowane)szklanka mleka roślinnego (tu: owsiane)W garnuszku rozgrzać olejkokosowy z syropem klonowym. Dodać pokrojonego w grube plasterki banana i karmelizować do uzyskania złoto-brązowego koloru. Następnie dodać morele oraz płatki owsiane i wymieszać. Zalać mlekiem, dodać cynamon i gotować do uzyskania ulubionej gęstości. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!inspiracjaKiedy spojrzałam rano przez okno i zobaczyłam biały puch pierwsze co zaczęło krążyć mi po głowie… miseczka rozgrzewającej owsianki. Nie mogło być więc dziś innego śniadaniaNieskromnie przyznam, że to jedno z najlepszych jakie jadłam! Do tego szybko wstałam, więc przede mną dłuuugi dzień i sporo pracy.Udanego dnia!