Wykonanie
Wegańska pasta kanapkowa, stworzona spontanicznie z zalegającej w lodówce
cieciorki i
suszonych pomidorów . W rezultacie powstała pyszna pasta, o której smaku nigdy nie powiedziałabym, że jest przypadkowy. Jest tak pyszna, że koniecznie musi cie jej spróbować!Ostatnio w moich przepisach bardzo często wykorzystuję
cieciorkę . Aż wstyd mi się przyznać, ale nie robię tego ze względu na jej smak czy walory odżywcze, ale dlatego, że wciąż pozostaje mi ona po odlaniu
wody z puszki, potrzebnej do ubicia wegańskiego
białka. Na szczęście, pomysłów na wykorzystanie tego strączka nie brakuje. Robią się pasty, hummusy, potrawki,
cieciorkowe ciasteczka czy ciasta. Pokazuje to mi, że tylko nasza wyobraźnia stawia nam granice i nie ma rzeczy niemożliwych. Dzisiaj więc coś niezwykle prostego, ale jednocześnie pysznego - pasta z
cieciorki z dodatkiem
suszonych pomidorów . Pycha!
wega ńska bezglutenowa(2 małe słoiczki)- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej
cieciorki lub 1 puszka (należy bardzo dobrze wypłukać
cieciorkę z
wody znajdującej się w puszce)- 5
suszonych pomidorów z zalewy- ok. 5 łyżek
oleju z zalewy
suszonych pomidorów- 1 mały pęczek
pietruszki-
sól,
pieprzDo blendera wrzucam wszystkie składniki. Wszystko dokładnie blenduję. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodaję więcej
oleju z zalewy. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Pastę z
cieciorki i
suszonych pomidorów zajadam posypaną śwież ą
natką pietruszki.Smacznego!