Wykonanie

Hokkaido to jedna z najpopularniejszych gatunków dyni wykorzystywana w naszej kuchni. Poza tym, że jest bardzo smaczna, to dodatkowo łatwa w obróbce.
Dynia i
mango to idealne połączenie do mojej zupy krem, na pewno do tego przepisu powrócę jeszcze nie raz :-)Składniki:1 kg upieczonej i obranej dyni hokkaido1 puszka
Mango w zalewie TAO TAO1 łyżka
masła 82%
wywar lub
woda - ok 600 ml2 ząbki
czosnkucurrysól,
pieprzgrzanki:kilka kromek
chleba tostowegomasłosólczosnek1. Upieczoną
dynię kroimy i
mango kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą/bulionem, zalewą
spod mango i gotujemy ok 5 minut. Po tym czasie całość miksujemy blenderem, doprawiamy przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
curry solą i
pieprzem.2.
Chleb smarujemy
masłem, posypujemy
solą i
czosnkiem i podpiekamy na rozgrzanej patelni. Zupę po wlaniu na talerz dekorujemy kawałkami
mango.SMACZNEGO :-)

