ßßß
Jest i moje obiecane tiramisu z poziomkami. Początkowo chciałam nimi posypać krem, ale że bardzo szybko zaczęły puszczać sok, to zrobiłam z nich kisiel. I to była bardzo dobra decyzja. Dzięki poziomkom tiramisu nie jest zbyt słodkie, bez żadnych wyrzutów można się pokusić o więcej niż jeden kawałeczek :-))))))Składniki:masa:6 żółtek500 g mascarpone1/4 szkl cukru1 kieliszek rumuodrobina soku z cytrynykisiel poziomkowy:1 szkl poziomek1 łyżka mąki ziemniaczanej5 łyżek brązowego cukru2 łyżki zimnej wodyponadto:2 opakowania podłużnych biszkoptów w cukrze2 szkl kawy espresso1 kieliszek rumu5 łyżek brązowego cukrugorzkie kakao do posypania1. Poziomki zasypujemy cukrem i czekamy, aż puszczą sok, a następnie przekładamy je do rondelka i gotujemy na małym ogniu. Gdy cukier się całkowicie rozpuści dodajemy łyżkę mąki wymieszaną z 2 łyżkami wody i gotujemy do momentu uzyskania gęstego kisielu. W razie potrzeby można dolać wody. Studzimy do temp. pokojowej.2. Żółtka razem z cukrem ubijamy. Gdy będą już puszyste, cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce mascarpone. Na koniec wlewamy rum i sok cytrynowy. Masa musi być gładka i kremowa, bez wyczuwalnych grudek.3. Kawę espresso mieszamy z cukrem i rumem, a następnie moczymy w niej biszkopty. W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami połowę biszkoptów, połowę kisielu poziomkowego i połowę kremu. Czynność powtarzamy jeszcze jeden raz.4. Tiramisu chowamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.5. Deser tiramisu można mrozić.SMACZNEGO :-)
