Wykonanie
Przepis na kompot z
rabarbaru jest jednym z tych przepisów, który mi się zawieruszył gdzieś pomiędzy innymi zdjęciami potraw. Odkopany z czeluści komputera w końcu doczekał się swojej publikacji.Kompot z
rabarbaru jest bardzo orzeźwiający, idealny do zaspokojenia pragnienia na upalne dni. Po przygotowaniu należy go przechowywać w lodówce, inaczej bardzo szybko może się zepsuć. Jego smak można dodatkowo podkreślić świeżymi listkami
mięty lub
bazylii.Składniki:ok 1 kg
rabarbaru2
jabłka słodko - kwaśne2
gruszki3 łyżki
miodu (można dać więcej)kilka
goździkówsok z cytryny1.
Rabarbar myjemy i kroimy w 5 cm kawałki, z
gruszek i
jabłek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki.
Owoce razem z
goździkami wrzucamy do garnka, zalewamy 4 litrami
wody i od momentu zawrzenia
wody gotujemy na małym ogniu ok 5 - 10 minut.2. Gotowy kompot przecedzamy przez gęste sitko, doprawiamy do smaku
miodem i
sokiem z cytryny. Ja wolę kompot zdecydowanie lekko kwaśny, więc nie
daję dużo
miodu.3. Przed podaniem do kompotu można dodać świeże listki
bazylii lub
mięty. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.SMACZNEGO :-)