Wykonanie
Kuskus z gulaszem
curry z
szynki i karmelizowaną
cebulą z
bambusem i
papryką to moja propozycja na nieco bardziej elegancki obiad. Konieczne jest zamarynowanie
mięsa dzień wcześniej, aby nabrało ono wspaniałego smaku i aromatu. Tak przyrządzone
mięso jest delikatne i soczyste.Składniki:1 kg
szynki1
zielona papryka2
cebule3 łyżki posiekanego w paski marynowanego
bambusakuskusolejPrzyprawy:
sambal oelek (lub
płątki papryczki chilli)
curry,
kurkuma,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz,
cukier1.
Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy na małą kostkę. Do dużej miski wsypujemy 1 łyżeczkę
curry, 1/2 łyżeczki
kurkumy, 1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej, sporą ilość
soli i
pieprzu. Całość zalewamy
olejem, wrzucamy
mięso i dokładnie obtaczamy. Miskę chowamy do lodówki na całą noc.2. Z
papryki wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy ją w cienkie paski.
Cebulę obieramy i szatkujemy w grube piórka. Na patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy
cebulkę i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy
paprykę i
bambusa. Całość smażymy ok 15 minut co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Na końcu dodajemy 2 łyżeczki
cukru i na dużym ogniu podsmażamy (możemy delikatnie podlać
wodą) dopóki
cukier się nie rozpuści i nie wytworzy się z niego
syrop.3.
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni i dużym ogniu ok 5 minut, po czym dodajemy 1 łyżeczkę pasty
sambal oelek, zmniejszamy płomień i przykrywamy, aby całość się poddusiła.
Kuskus przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu.4. Warzywa mieszamy z
mięsem. Całość podajemy z
kaszką kuskus.