ßßß Cookit - przepis na Zupa rybna - prosta i szybka

Zupa rybna - prosta i szybka

nazwa

Wykonanie

Inspiracją do powstania tej zupy był przepis Piotra Bikonta . Trochę go zmodyfikowałam, dodałam bulion, ziemniaki i cebulę. Pierwszego dnia zupa była niezła, ale tak na prawdę smaczna zrobiła się po nocy spędzonej w lodówce. Smaki się przegryzły, zupa, jak na tak prostą w przygotowaniu była bardzo dobra. Polecam!
składniki (4 spore porcje)
400 g filetów z ulubionej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego)
3 - 4 łodygi selera naciowego
2 x 400 g pomidorów z puszki
1/2 cebuli
2 - 4 ząbki czosnku
500 ml bulionu najlepiej rybnego ale może być warzywny
1 spory ziemniak
natka pietruszki
do przyprawienia
koper włoski
ostra papryka
przygotowanie Seler umyć, obrać z włókien, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić seler, cebulę i czosnek, smażyć przez ok 5 - 6 minut na średnim ogniu. Dodać pomidory i bulion, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, natkę pietruszki, przyprawić koprem włoskim, gotować ok 20 minut. Filety - umyte, osuszone, pozbawione skóry - pociąć na dosyć duże kawałki ( 2 x 2, 3 x 3 cm) dodać do zupy, przykryć, gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 15 minut. Przyprawić solą pieprzem. Podawać najlepiej na drugi dzień. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/04/zupa-rybna-prosta-i-szybka.html