ßßß
Ukochane bliny to te wytrawne, z kwaśną śmietaną i kawiorem. W słodkiej wersji też są ukochane, bo zamienia się tylko sól z syropem. Ale ten mus! To dopiero odkrycie! Wystarczy pulsacyjnie zmiksować składniki, dobrze schłodzić i nie potrzebne są bliny, można go wyżerać łyżeczką
Składniki na 20 placuszków:5 g świeżych drożdży100 g mąki pszennej200 ml letniego mleka1 łyżeczka syropu klonowegoDrożdże rozpuścić w mleku. Dodać przesianą mąkę i odstawić na minimum 30 minut. Ciasto, po tym czasie, powinno być puszyste i trochę bąbelkowe.Smażyć placuszki na suchej patelni lub delikatnie posmarowanej olejem kokosowym.Mus:1 dojrzałe awokado1 czubata łyżka karobu/kakao3 łyżki syropu klonowegokilka listków miętyszczypta pieprzu cayenneWszystkie składniki zmiksować. Schłodzić. Smarować placuszki i składać jak kanapkę. Można dodać ulubione owoce.