Wykonanie
Dziś ciasto, uf właśnie ciasto! Dawno nie pojawiło się tu żadne ciasto, tylko słoiki i słoiki. Więc jeżeli mamy sezon na
gruszki to warto je wykorzystać właśnie do ciacha. Przepis bardzo szybki i prosty. Do wykonania ciasta użyłam blachy o wymiarach 25 cm x 41 cm.
Składniki:ciasto3 szklanki
mąkikostka
margaryny5
żółtek1 szklanka
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
octudodatkowoobrane
gruszkipozostałe
białka z ciasta2 łyżki
cukruWykonanie:Z podanych składników zarobić gładkie, lśniące ciasto, które należy podzielić na dwie części. Pierwszą część włożyć do zamrażarki drugą rozwałkować i wyłożyć na dnie blaszki. Spód ciasta podpiec 5 minut w 180 stopniach.
Gruszki pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem
cukru, wyłożyć na
gruszki. Drugą część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Całość upiec w 180 stopniach.