Wykonanie
Dziś klasyki na zamienniki, tradycyjne dosyć pracochłonne ciasto pychotka czy jak kto woli Pani Walewska odwzorowałam na herbatnikach. Teraz sama się zastanawiam czy aby
kopia smakiem nie przebiła oryginału. Wykonałam w blaszce o rozmiarach 24 cm x 27 cm.
Składniki:duża paczka
herbatników2 budynie
śmietankowe, jeżeli są bez
cukru dodać 4 łyżki900 ml
mleka1,5 kostki miękkiego
masładżem śliwkowymała paczka bez
płatki migdałówWykonanie:Ugotować
budyń i całkowicie wystudzić.
Masło zmiksować dodając po jednej łyżce budyniu. Dno blaszki wyłożyć
herbatnikami, posmarować cienką warstwą
dżemu i 1/3 masy, przykryć
herbatnikami, posmarowanymi cienko
dżemem i kolejną 1/3 masy przykryć
herbatnikami wysmarować wierzch pozostałą częścią masy.
Migdały uprażyć na patelni,
bezy rozkruszyć w rękach i posypać nimi wierzch ciasta, a następnie wyłożyć na nie zimne
migdały.