Wykonanie
Raczej nie dzielę się z
wami przepisami, których sama nie wymyśliłam, ale te
ciasteczka są po prostu cudowne. Recepturę na nie znalazłam tutaj . Oczywiście wprowadziłam do niej kilka drobnych zmian.Przygotowanie i upieczenie
ciasteczek nie zajmie wam więcej niż 20-25 minut. Możecie zrobić je nawet teraz, bo do ich produkcji potrzebne są jedynie podstawowe składniki, no może oprócz puree
dyniowego. Przepis na nie podawałam wam kilka dni temu, jest tutaj .Składniki na blachę
ciastek:3/4 szklanki
mąki żytniej pełnoziarnistej3/4 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistejłyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli3/4 szklanki puree
dyniowego1/4 szklanki
oleju rzepakowego1/2 szklanki cukru/
ksylitolu1/2 tabliczki
czekolady gorzkiej, posiekanejDo miski wlewamy
olej, wsypujemy
cukier i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy puree i ponownie miksujemy. Do masy wsypujemy przesiane, suche składniki i
czekoladę. Łączymy je z resztą na gładką masę.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą łyżki, nakładamy okrągłe, nieduże
ciasteczka.Pieczemy je przez 12 minut, w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)