Wykonanie
Babeczki:5
jajek2 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru +1/2 szklanki4 łyżki ciemnego
kakao1 łyżeczka
przyprawy do piernika3/4 szklanki
oleju1/2 szklanki
wodyKrem
śmietanowy:300 ml
śmietany kremowej 30%2 czubate łyżki
serka mascarpone4 łyżki
cukru pudruDodatkowo:Wykonanie:
Olej,
wodę, szklankę
cukru oraz
kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się
cukru, wystudzić.
Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki
cukru, następnie dodać
żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę
kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem i
przyprawą do piernika dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. wylewać porcjami ciasto do papierowych papilotek na muffinki,-(z tej porcji wyjdzie około 30 sztuk średnich babeczek) piec 30 minut w temp 180*c. Wystudzić.Krem:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z
serkiem mascarpone i
cukrem pudrem, przełożyć do szprycy cukierniczej, wyciskać na babeczkach dowolny wzór, polać
konfiturą jeżynowo-
borówkową i podawać.Smacznego!