ßßß Cookit - przepis na Muffinki czekoladowo -piernikowe z kremem i konfiturą z jeżyn

Muffinki czekoladowo -piernikowe z kremem i konfiturą z jeżyn

nazwa

Wykonanie

Babeczki:
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru +1/2 szklanki
4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
Krem śmietanowy:
300 ml śmietany kremowej 30%
2 czubate łyżki serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Wykonanie:
Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.
Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem i przyprawą do piernika dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. wylewać porcjami ciasto do papierowych papilotek na muffinki,-(z tej porcji wyjdzie około 30 sztuk średnich babeczek) piec 30 minut w temp 180*c. Wystudzić.
Krem: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, przełożyć do szprycy cukierniczej, wyciskać na babeczkach dowolny wzór, polać konfiturą jeżynowo-borówkową i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/09/muffinki-czekoladowo-piernikowe-z.html