Wykonanie
Słodka kopuła która urzeka smakiem i aromatem soczystych
malin, zachwycająca niezmiennie zarówno dzieci jak i dorosłych, nie wyobrażam sobie lata bez tego deseru. Niezwykły smak uzyskałam małym nakładem pracy-tak jak lubię!


Składniki:Warstwa z
malinami:2
galaretki czerwone15 dag świeżych
malinWarstwa straciatella:400 ml
śmietanki kremowej 30%200 g
kremowego twarożku naturalnego3 łyżki
cukru pudru1/2 tabliczki
mlecznej czekolady15 dag świeżych
malin4 łyżeczki
żelatyny10 dag okrągłych
biszkoptówDodatkowo:metalowa lub szklana okrągła miskafolia spożywczaSposób wykonania:WARSTWA MALINOWA:
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej
wody,odstawiamy do wystygnięcia.
Maliny przebieramy, płuczemy i osuszamy. Miskę wykładamy folią spożywczą, wsypujemy
maliny i zalewamy tężejącą
galaretką, wstawiamy do lodówki aby dobrze stężała.

WARSTWA STRACIATELLA:
Żelatynę zalewamy małą ilością gorącej
wody-tak aby można ją było rozpuścić. Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywną pianę, wsypując
cukier puder w trakcie miksowania
twarożek i płynną wystudzoną
żelatynę.Na sam koniec wsypujemy startą na tarce
czekoladę oraz świeże
maliny, mieszamy delikatnie ręcznie aby
owoce się nie rozpadły.

Masę wylewamy na warstwę z galaretą, wygładzamy łyżką, wciskamy
biszkopty, wypukłą stroną do środka-aby utworzyć podstawę deseru. Chłodzimy całą noc w lodówce. Dekorujemy wg swojego uznania.

Smacznego!