Wykonanie
Hummus to
dziwny twór, za pierwszym razem nie zawsze smakuje, a
potem nie można bez niego żyć. Jak dla mnie nadaje się absolutnie do wszystkiego:
surowych warzyw, kanapek czy właśnie wrapa z
kurczakiem. Ten robiony w domu jest najlepszy, bo można go doprawić po swojemu, jest tańszy, świeży i banalnie prosty do zrobienia.► tortilla pszenna [1 sztu ka ]►
pierś z kurczaka [150 g]►
oliwa [5 g / łyżeczka]►
ciecierzyca z puszki [ 60 g / 1/4 puszki]► tahini na turalne [5 g]►
sałata lodowa►
sok z cytryny [łyżeczk a ]►
sól morska [ 1/3 łyżecz ki]►
przyprawa do gyrosa [1/2 łyżeczki]Odsączoną i przepłukaną
ciecierzycę zblendować razem tahini,
sokiem z cytryny,
solą i odrobiną
wody (w zależności od preferowanej konsystencji).
Kurczaka pokrojonego w kostkę i obtoczonego w
przyprawie usmażyć na
oliwie.Tortillę posmarować hummusem, dodać
pierś z kurczaka i świeżą
sałatę lodową, złożyć bądź zwinąć i podawać.