Wykonanie
Szczęśliwego pierwszego dnia kalendarzowej jesieni! Z tej okazji mam dla Was coś specjalnego -
syrop dyniowy, który będzie idealnym dodatkiem do ciepłych, jesiennych
napojów (w tym znanej i kochanej Pumpkin Spice Latte),
herbat, można go także używać do wypieków, polewania pieczonych
jabłek czy do porannej owsianki. Nigdy nie piłam oryginalnej wersji tej popularnej
kawy, ale jeśli jest tak dobra jak ta domowa wersja to już rozumiem cały ten szał ;) Jeśli chcecie jakieś konkretne przepisy z użyciem tego
syropu to bardzo chętnie coś dla Was przygotuję. Tymczasem zostawiam Was z przepisem podstawowym i lecę parzyć
herbatę.* Makroskładniki i kalorie 1 porcji (30 g/ 2 płaskie łyżki).Składniki na ok. 30 porcji.► pur ee z dyni [100 g / ok. 3 łyżki]►
cukier brąz owy [150 g / szklanka]► c
ynamon [łyżeczka]►
goździki [8-10 sztu k]►
imbir [1/2 łyżeczki]► gałka muszkato łowa [1/2 łyżeczki]►
cukie r
wanili nowy lub
waniliowy [5 g / cała torebeczka]
Dynię pokroić w kostkę i piec w 180 stopniach przez ok 15-20 min do miękkości, a po wystudzeniu zblendować na papkę.W garnku o grubym dnie zagotować szklankę
wody mineralnej, dodać szklankę
cukru,
cukier wanilinowy i mieszać intensywnie do momentu, gdy
cukier zacznie się rozpuszczać.Dodać
przyprawy i
dynię i gotować na średnim ogniu intensywnie mieszając, aż do zgęstnienia i całkowitego rozpuszczenia
cukru.Przetrzeć przez sito, wystudzić i przechowywać w lodówce ;)