Wykonanie
Zbyt proste do wykonania, żeby były tak pyszne. A jednak! Nie wspominając o bezproblemowości przygotowania: wrzucamy wszystko do piekarnika i przychodzimy ,,na gotowe''. Idealny obiad na szybko, po ciężkim dniu, gdy potrzebujemy usiąść z michą czegoś pysznego i po prostu się wyluzować.►
pierś z kurczaka [100 g]►
olej rzepakowy [10 g / łyżka]► zielone pesto [20 g / łyżka]►
ziemniaki [250 g ]►
brokuły [150 g]►
sól [pół łyżeczki]►
zioła prowansalskie [pół łyżeczki]►
czosnek granulowany [1/3 łyżeczki]►
sok z cytryny [łyżeczka]Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Poporcjować
mięso w płaty o grubości ok. 1 cm (mi wyszły 2 roladki). Oprószyć
solą z obu stron. Posmarować pesto i zawinąć (jeśli potrzeba spiąć wykałaczką, żeby roladka zachowała kształt). Zamoczyć pędzelek kuchenny w przygotowanej
oliwie i posmarować wierzch roladek.Obrane
ziemniaki pokroić w księżyce lub frytki. Wymieszać z pozostałą
oliwą i
ziołami i
czosnkiem. Na tym etapie można też dodać
sól, ja wolę solić już po upieczeniu, potrzeba jej wtedy mniej, a jest bardziej wyczuwalna.Położyć
ziemniaki i
kurczaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku 20-25 min lub do uzyskania złotego koloru, bez termoobiegu. Po ok. 10 min przełożyć roladki i
ziemniaki na drugą stronę.W tym samym czasie przygotować
brokuł. Oczyszczone różyczki ugotować w garnku lub na parze, oprószyć
solą i polać
sokiem z cytryny.