Wykonanie
Spodobała się Wam propozycja owsianki zainspirowanej sernikiem z
brzoskwiniami, więc i ja poczułam się jeszcze bardziej zainspirowana, żeby tworzyć kolejne opcje
śniadaniowe, luźno wzorowane na przeróżnych ciastach które znamy i uwielbiamy.Każdy kto mnie zna potwierdzi, że jestem pierwszą czekoladoholiczką RP, więc wybór brownie był dla mnie oczywisty (zwłaszcza po dorwaniu przepięknych i tanich jak barszcz
wiśni w pobliskim warzywniaku).Owsianka jest kremowa,
gorzka czekolada rozpuszcza się w ustach, a słodko-kwaśna, ciepła
konfitura wiśniowa idealnie uzupełnia całość. To jedna z tych oszukanych potraw, która smakuje jak najlepszy, najbardziej grzeszny i najbardziej kaloryczny, tłusty deser, ale spójrzcie tylko na makro. ;)►
płatki owsiane [30 g / 3 łyżki]►
wiśnie świeże [150 g]►
serek twarogowy 0% [150 g]►
gorzka czekolada [15 g / 2-3 kostki]►
cukier trzcinowy [5 g / mała łyżeczka]►
kakao rozpuszczalne puchatek [15 g / łyżka]►
kakao ciemne [5 g / łyżka]Są dwie opcje przygotowania
płatków owsianych do tego przepisu : jeśli lubisz miękkie i kleiste
płatki, zalej je ja noc zimną
wodą ok. centymetr ponad ich powierzchnię i wstaw do lodówki; jeśli wolisz bardziej suche i nierozmoknięte
płatki, dodaj je suche do
serka w chwili przygotowania owsianki.
Wiśnie należy umyć, osuszyć i wydrylować. Przełożyć do garnka albo na suchą patelnię, dodać łyżeczkę
cukru i mieszać na ogniu aż do momentu, w którym zaczną się rozpadać i puszczać sok. Powinny być miękkie i oddać trochę naturalnej
słodyczy, ale niezbyt rozgotowane, nadal po części zachowujące swoją fakturę i kształt (jak na zdjęciu).
Konfiturę można przygotować dzień wcześniej i w dniu podania delikatnie podgrzać.
Serek zmieszać z ciemnym i rozpuszczalnym
kakao do uzyskania jednolitego koloru. Dodać suche lub namoczone przez noc
płatki.Dodać
wiśniowej konfitury i polać wszystko rozpuszczoną
gorzką czekoladą.