Wykonanie
Follow my blog with BloglovinChrupiący spód, kremowa masa sernikowa i soczyste
owoce nokautują dobrze znaną, rozgotowaną owsiankę. Jeśli tak jak ja od zawsze masz problem ze wsunięciem tego popularnego, zdrowego śniadania, obiecuję, że już nigdy nie musisz do niego wracać - po co się męczyć, skoro można zaserwować sobie z rana pyszny deser! Po schłodzeniu idealnie nada się na upalne poranki. Uwaga - bardzo sycące!►
płatki owsiane [30 g/3 łyżki]►
ziarna słonecznika [10 g/płaska łyżka]►
daktyle suszone [20 g/5 małych sztuk]► chudy
twaróg [100 g/pół kostki]►
jogurt naturalny [130 g/ 1/3 dużego opakowania]►
brzoskwinia [200 g/jedna spora sztuka]►
stewia [do smaku]► ekstrakt
waniliowy [kilka kropel]Chrupiący spód:Wymieszać w misce
płatki owsiane,
ziarna słonecznika i
daktyle. Wysypać na deskę i grubo posiekać
ostrym nożem. Całość podprażyć na suchej patelni, aż do uzyskania ładnego, złotego koloru.Kremowa masa serowa:Zblendować
twaróg z
jogurtem, słodzikiem (u mnie łyżeczka
stewii) i odrobiną (ok. 3 kroplami) ekstraktu
waniliowego na gładką masę.Proporcje dodatków będą się różnić w zależności od upodobań
smakowych. W razie braku ekstraktu można dodać łyżeczkę
cukru wanilinowego, ale podniesie to odrobinę kaloryczność i ilość węglowodanów. Masę schłodzić w lodówce.Pokroić umytą
brzoskwinię w grubą kostkę i całość ułożyć warstwowo.