Wykonanie

Po truskawkach przyszedł czas na pyszne, słodkie
czereśnie. Otwierając
czereśniowy sezon na blogu polecam łatwe
ciasto drożdżowe z tymi
owocami. Od razu
powiem, że według mnie w oryginalnym przepisie było za mało
cukru - polecam zwiększyć jego ilość lub obficie posypać gotowy wypiek
cukrem pudrem, ewentualnie oblać lukrem. Ciasto jednak pięknie rośnie, jest mięciutkie i proste w przygotowaniu. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:) na blaszkę o wielkości 25x35 (może być trochę większa):Składniki w temperaturze pokojowej:40 g świeżych
drożdży,100 g
cukru (osobom lubiącym słodsze ciasta polecam zwiększyć ilość przynajmniej do 150g),250 ml ciepłego
mleka,500 g
mąki (u mnie trochę więcej),3
jajka,100 g stopionego, letniego
masła500 g
czereśni plus łyżka
mąki ziemniaczanej do obsypania
owocówPołowę ciepłego
mleka wymieszać z łyżką
mąki, pokruszonymi
drożdżami i łyżeczką
cukru, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (spienienia się
drożdży).
Jajka ubić na puszystą pianę z
cukrem, dodać do przesianej
mąki, wlać wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego
mleka. Wyrabiać około 15 minut, pod koniec dodawać stopniowo stopione
masło. Gdy tłuszcz się wchłonie, kulę ciasta przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 1 i 1/2 godziny). Wydrylowane
czereśnie pokroić na połówki, wymieszać je z odrobiną
mąki ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wysypać
owoce i pozostawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach ok. 35-40 minut (do zarumienienia). Gotowe ciasto posypać
cukrem pudrem.