ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką

Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Nie ma dla mnie smaczniejszych wypieków niż ciasta drożdżowe z owocami. Mimo że zazwyczaj nie jadam dużo słodyczy, drożdżówki mogę zjeść całkiem sporo:) Dziś kolejny sezonowy klasyk - prosty placek z rabarbarem i kruszonką, do którego idealnie pasowałyby również truskawki. Ja upiekłam swoje ciasto w blaszce większej niż zalecano w oryginalnym przepisie, ale jeśli skorzystamy z formy o wymiarach 23x30, będzie ono wyższe. Polecam oblać gotowy wypiek lukrem. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)
3/4 szklanki ciepłego mleka,
4 dag świeżych drożdży,
3 szklanki mąki,
4 żółtka (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki cukru,
100 g masła,
ok. 5 łodyg rabarbaru na kruszonkę:
1/3 kostki masła,
ok. 3-5 łyżek mąki,
ok. 3-5 łyżek cukru na lukier:
kilka łyżek cukru pudru plus odrobina gorącej wody
Zaczyn: drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i cukru, zamieszać i odstawić na 10-15 minut. Rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, żółtkami, cukrem. Wyrabiać ok. 15 minut (nie dodawać mąki, nawet gdyby się kleiło - ja dodałam tylko dwie łyżeczki), pod koniec dodać ostudzone masło i dalej wyrabiać, aż tłuszcz się całkowicie wchłonie. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od rąk, zagnieść w kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. godziny). Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, nałożyć obrany i pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar (nie za dużo, między kawałkami ma być widać ciasto). Posypać kruszonką. Można, nie trzeba, odstawić ciasto jeszcze na 45 minut. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Cukier puder połączyć z wodą w takiej ilości, by powstał lukier. Gotowym oblać upieczone ciasto.
3/4 szklanki ciepłego mleka ( ok. 30--40 stopni)
- 4 dag świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
- 4 żółtka
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- 100 g masła (bez dodatku oleju)
- szczypta soli
- 5 łodyg rabarbaru ( ok. 70 dag) na kruszonkę:
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html#sthash.C5Wsbi6c.dpuf
3/4 szklanki ciepłego mleka ( ok. 30--40 stopni)
- 4 dag świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
- 4 żółtka
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- 100 g masła (bez dodatku oleju)
- szczypta soli
- 5 łodyg rabarbaru ( ok. 70 dag) na kruszonkę:
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html#sthash.C5Wsbi6c.dpuf
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/06/drozdzowy-placek-z-rabarbarem-i.html