Wykonanie
Nie ma dla mnie smaczniejszych wypieków niż
ciasta drożdżowe z
owocami. Mimo że zazwyczaj nie jadam dużo
słodyczy, drożdżówki
mogę zjeść całkiem sporo:) Dziś kolejny sezonowy klasyk - prosty placek z
rabarbarem i kruszonką, do którego idealnie pasowałyby również
truskawki. Ja upiekłam swoje ciasto w blaszce większej niż zalecano w oryginalnym przepisie, ale jeśli skorzystamy z formy o wymiarach 23x30, będzie ono wyższe. Polecam oblać gotowy wypiek lukrem. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)3/4 szklanki ciepłego
mleka,4 dag świeżych
drożdży,3 szklanki
mąki,4
żółtka (w temperaturze pokojowej),3/4 szklanki
cukru,100 g
masła,ok. 5 łodyg
rabarbaru na kruszonkę:1/3 kostki
masła,ok. 3-5 łyżek
mąki,ok. 3-5 łyżek
cukru na
lukier:kilka łyżek
cukru pudru plus odrobina gorącej
wodyZaczyn:
drożdże wkruszyć do ciepłego
mleka, dodać łyżeczkę
mąki i
cukru, zamieszać i odstawić na 10-15 minut. Rozpuścić
masło i odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięty zaczyn połączyć z
mąką,
żółtkami,
cukrem. Wyrabiać ok. 15 minut (nie dodawać
mąki, nawet gdyby się kleiło - ja dodałam tylko dwie łyżeczki), pod koniec dodać ostudzone
masło i dalej wyrabiać, aż tłuszcz się całkowicie wchłonie. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od rąk, zagnieść w kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. godziny). Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, nałożyć obrany i pokrojony w centymetrowe kawałki
rabarbar (nie za dużo,
między kawałkami ma być widać ciasto). Posypać kruszonką. Można, nie trzeba, odstawić ciasto jeszcze na 45 minut. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.
Cukier puder połączyć z
wodą w takiej ilości, by powstał
lukier. Gotowym oblać upieczone ciasto.3/4 szklanki ciepłego
mleka ( ok. 30--40 stopni)- 4 dag świeżych
drożdży- 3 szklanki
mąki (ok. 450 g)- 4
żółtka- nieco więcej niż pół szklanki
cukru- 100 g
masła (bez dodatku
oleju)- szczypta
soli- 5 łodyg
rabarbaru ( ok. 70 dag) na kruszonkę:- 1/3 kostki
masła- 3 łyżki
mąki- 3 łyżki
cukru - See
more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html#sthash.C5Wsbi6c.dpuf3/4 szklanki ciepłego
mleka ( ok. 30--40 stopni)- 4 dag świeżych
drożdży- 3 szklanki
mąki (ok. 450 g)- 4
żółtka- nieco więcej niż pół szklanki
cukru- 100 g
masła (bez dodatku
oleju)- szczypta
soli- 5 łodyg
rabarbaru ( ok. 70 dag) na kruszonkę:- 1/3 kostki
masła- 3 łyżki
mąki- 3 łyżki
cukru - See
more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html#sthash.C5Wsbi6c.dpuf