ßßß Cookit - przepis na Arbuzowo-truskawkowe lody na patyku

Arbuzowo-truskawkowe lody na patyku

nazwa

Wykonanie

Na zbliżające się upały idealna będzie chłodząca, ale zdrowa przekąska w formie domowych lodów na patyku. Nie zawierają tyle cukru co sklepowe, a poza tym do ich przyrządzenia możemy wykorzystać ulubione owoce. Dzisiejszy przepis to tak naprawdę zamrożony koktajl z arbuza i truskawek, który wspaniale gasi pragnienie. Polecam, smacznego:)
Przepis Laury Vitale na 4-5 foremek:
ok. 2 szklanek pokrojonego arbuza,
ok. 1-2 szklanek truskawek (kilka odłożyć i pokroić na plasterki),
2 łyżki wody,
odrobina soku z limonki,
opcjonalnie cukier puder lub miód do posłodzenia
Owoce wraz z sokiem z limonki przełożyć do blendera i zmiksować na koktajl. Dosłodzić do smaku. Płyn przelać do foremek (do 3/4 wysokości), do których wcześniej nałożyć po kilka plasterków truskawek. Zamknąć foremki, mrozić najlepiej przez całą noc. Gotowe lody najłatwiej wyciągniemy, gdy na chwilę zanurzymy foremki w gorącej wodzie.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/06/arbuzowo-truskawkowe-lody-na-patyku.html