Wykonanie
Wczorajszy post dotyczył
czekolady w formie musu, dziś pyszna tabliczka zamieni się w gorącą
czekoladę - idealną na chłodne dni, których jeszcze trochę przed nami. Z podanego przepisu otrzymamy średni słoik domowej mieszanki, smacznego:)Przepis Laury Vitale.1/4 szklanki
cukru waniliowego1/2 szklanki
cukru pudru,2/3 szklanki
kakao,100-110 g startej
gorzkiej czekolady,1/2 łyżeczki
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanejSkładniki przesiać i połączyć, przechowywać w pojemniku. Aby przygotować jedną porcję gorącej
czekolady: w rondelku podgrzać szklankę
mleka, gdy będzie prawie wrzące wsypać 2 i 1/2 łyżki mieszanki, dokładnie wymieszać trzepaczką (można też uprzednio wymieszać mieszankę z częścią
mleka, a
potem wlać do gorącego płynu i dokładnie wymieszać). Jeśli zależy nam, by
czekolada była bardzo gęsta (idealna do zanurzania w niej
ciasteczek), należy dodać do
mleka więcej mieszanki.