ßßß
SKŁADNIKI:1 op. ciasta francuskiegook 400 g masy makowej (1/2 puszki)garść płatków migdałowych1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować. 2. Rozsmarować masę makową na całości i zwijać (od dłuższej strony) pomagając sobie papierem, w który zawinięte było ciasto.3. Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w sporych odstępach bo ciasto rośnie. Żeby "rolada" lepiej się kroiła można ją włożyć na chwilę do zamrażalnika. Ale nawet takie krzywe, spłaszczone ślimaczki przy pieczeniu zyskają ładny kształt więc nie ma co się przejmować ;)4. Posypać płatkami migdałowymi. Dobrze jest lekko je powbijać w masę makową żeby później nie poodpadały.5. Piec do zrumienienia ok 15 min w 200°C lub w 190°C z termoobiegiem.