Wykonanie
Pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie go zajmuje ok 15 minut, z czego większość czasu to czekanie, aż zagotuje się
mleko:) Idealne ciasto na zapracowaną lub spędzoną poza domem sobotę, kiedy pod wieczór zdajemy sobie sprawę, że nie ma nic słodkiego na niedzielę, a nie mamy siły i czasu piec czegokolwiek. Później wystarczy je wystudzić i najlepiej schować na noc do lodówki, a na drugi dzień delektować się jego smakiem :)Dodatkowo - fajny sposób, by przemycić
mleko dzieciom :) Moja córcia je uwielbia!A jeśli macie więcej czasu - polecam Napoleonkę klasyczną na kruchym cieście
SKŁADNIKI:(na blachę 23x33 cm)1 op.
krakersów solonych5 szkl
mleka1 szkl
cukru25 dag masła/margaryny (u mnie
Kasia)3
żółtka1 szkl
mąki1
budyń śmietankowy1. 4 szkl
mleka zagotować z
masłem i
cukrem.2. Pozostałą 1 szkl
mleka dobrze wymieszać z
żółtkami,
mąką i
budyniem. Wlać na gotujące się
mleko, mieszać szybko i dokładnie aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut (można przykryć folią aby nie było kożucha).3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć
krakersy (warstwą soloną do masy). Wylać masę budyniową. Przykryć drugą warstwą
krakersów (również warstwą soloną do masy). Odstawić do wystygnięcia, a następnie odłożyć do lodówki. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.