ßßß Cookit - przepis na Napoleonka na krakersach - bez pieczenia

Napoleonka na krakersach - bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie go zajmuje ok 15 minut, z czego większość czasu to czekanie, aż zagotuje się mleko:) Idealne ciasto na zapracowaną lub spędzoną poza domem sobotę, kiedy pod wieczór zdajemy sobie sprawę, że nie ma nic słodkiego na niedzielę, a nie mamy siły i czasu piec czegokolwiek. Później wystarczy je wystudzić i najlepiej schować na noc do lodówki, a na drugi dzień delektować się jego smakiem :)
Dodatkowo - fajny sposób, by przemycić mleko dzieciom :) Moja córcia je uwielbia!
A jeśli macie więcej czasu - polecam Napoleonkę klasyczną na kruchym cieście
SKŁADNIKI:(na blachę 23x33 cm)
1 op. krakersów solonych
5 szkl mleka
1 szkl cukru
25 dag masła/margaryny (u mnie Kasia)
3 żółtka
1 szkl mąki
1 budyń śmietankowy
1. 4 szkl mleka zagotować z masłem i cukrem.
2. Pozostałą 1 szkl mleka dobrze wymieszać z żółtkami, mąką i budyniem. Wlać na gotujące się mleko, mieszać szybko i dokładnie aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut (można przykryć folią aby nie było kożucha).
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć krakersy (warstwą soloną do masy). Wylać masę budyniową. Przykryć drugą warstwą krakersów (również warstwą soloną do masy). Odstawić do wystygnięcia, a następnie odłożyć do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/04/napoleonka-na-krakersach-bez-pieczenia.html