Wykonanie
Wspaniałe, aromatyczne kotleciki, które nie tylko pysznie smakują ale i ładnie wyglądają. Do tego są wydajne więc świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie i imprezy (można je przygotować wcześniej, a później tylko odgrzac w piekarniku). Gdy zrobiłam je pierwszy raz zachwyciły mnie od pierwszego kęsa i od tamtej
pory robię je naprawdę często - aż
dziwne, że dopiero teraz trafiły na bloga!
SKŁADNIKI: (na ok 12 kotlecików)1 podwójna
pierś z kurczaka (ok 70 dag)ulubiona
przyprawa do mięs - u mnie
Przyprawa do kurczaka Rafex1/2
czerwonej papryki1
cebulagarść
kukurydzy konserwowej2
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej (czubate)
natka pietruszki1 łyż
masła do smażenia
cebuli i
paprykiolej do smażenia kotletów1.
Paprykę i
cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na
maśle, posolić, dodać troszkę gorącej
wody i poddusić do miękkości.2. Filety oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę (ok 1-1,5cm). Doprawić.3.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Natkę pietruszki drobno posiekać.4.
Mięso wymieszać z
papryką,
cebulą,
kukurydzą i
natką. Dodać
jajka i
mąkę ziemniaczaną. W razie potrzeby jeszcze doprawić.5. Kłaść porcjami na rozgrzany
olej. Smażyć na małym ogniu po 6-7 minut z obu stron.