Wykonanie
Wczoraj podałam przepis na idealne kruche
ciasteczka maślane.Dziś zaprezentuję sposób, w jaki przygotowałam część tych pysznych
ciasteczek: słodkie jeżyki, które podpatrzyłam ostatnio u Konczi i Szpileczki.
SKŁADNIKI:ciasto na kruche
ciastka z tego przepisu: Idealne kruche
ciasteczka maślane.1
czekoladaodrobina
wody przegotowanej
ziarna słonecznika1. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (dowolnej wielkości, w zależności od tego jak duże chcemy
mieć jeżyki), następnie palcami formujemy wydłużony pyszczek
jeżyka. Tak uformowane
ciastka pieczemy zgodnie z przepisem.2.
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
3.
Czekoladę rozpuszczamy w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się
wodą, dolewamy
mleko aby ją troszkę rozrzedzić - będzie się lepiej rozsmarowywać.4. Pędzelkiem malujemy tułów
jeżyka i posypujemy go uprażonymi
ziarnami słonecznika, a patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką malujemy nosek i oczka.
W czasie gdy ja tworzyłam jeżyki moja córcia po swojemu ozdabiała swoją część
ciastek i tak prezentuję kulinarny debiut mojej 3 latki: