Wykonanie
I znowu kolejne comfort food, kolejny prosty przepis, tym razem na to jak ugotować
kaszkę kukurydzianą na
mleku. Dla mnie
kaszka przyrządzona w ten sposób smakuje idealnie, ale wiem, że ile osób tyle gustów i smaków, więc jestem ciekawa jak wy gotujecie
kaszkę kukurydzianą i czy w ogóle ją lubicie?
Kaszka kukurydziana na
mleku podana z
brzoskwiniami na ciepło z
rozmarynemPrzepis:własny/ 1 porcja /składniki:50 g
kaszy kukurydzianejpół szklanki
mleka (użyłam krowiego, 3,2 % tłuszczu)około 180 ml
wodyłyżka
masłaopcjonalnie coś do posłodzenia, np. łyżka
cukru jak zrobić?
Mleko wraz z
wodą przełożyć do garnka i podgrzewać, aż płyny zaczną się gotować. Wtedy zmniejszyć ogień i wsypać
kaszkę kukurydzianą cały czas mieszając łyżką
mleko z
wodą, tak aby nie powstały grudki.Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, kiedy
kasza wchłonie większość
mleka dodać
masło. Wymieszać. Gotować
kaszkę pod przykryciem, aby dobrze się rozkleiła i była kremowa, pamiętając o tym, aby co jakiś czas ją mieszać (może się przypalić). Na koniec opcjonalnie dosłodzić do smaku. Gotową
kaszkę przełożyć do miseczki i podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!