ßßß Cookit - przepis na Kaszka kukurydziana na mleku

Kaszka kukurydziana na mleku

nazwa

Wykonanie

I znowu kolejne comfort food, kolejny prosty przepis, tym razem na to jak ugotować kaszkę kukurydzianą na mleku. Dla mnie kaszka przyrządzona w ten sposób smakuje idealnie, ale wiem, że ile osób tyle gustów i smaków, więc jestem ciekawa jak wy gotujecie kaszkę kukurydzianą i czy w ogóle ją lubicie?
Kaszka kukurydziana na mleku podana z brzoskwiniami na ciepło z rozmarynem
Przepis:
własny
/ 1 porcja /
składniki:
50 g kaszy kukurydzianej
pół szklanki mleka (użyłam krowiego, 3,2 % tłuszczu)
około 180 ml wody
łyżka masła
opcjonalnie coś do posłodzenia, np. łyżka cukru jak zrobić?
Mleko wraz z wodą przełożyć do garnka i podgrzewać, aż płyny zaczną się gotować. Wtedy zmniejszyć ogień i wsypać kaszkę kukurydzianą cały czas mieszając łyżką mleko z wodą, tak aby nie powstały grudki.Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, kiedy kasza wchłonie większość mleka dodać masło. Wymieszać. Gotować kaszkę pod przykryciem, aby dobrze się rozkleiła i była kremowa, pamiętając o tym, aby co jakiś czas ją mieszać (może się przypalić). Na koniec opcjonalnie dosłodzić do smaku. Gotową kaszkę przełożyć do miseczki i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://tostzdzemem.blogspot.com/2015/08/kaszka-kukurydziana-na-mleku.html