ßßß Cookit - przepis na GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE

GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE

nazwa

Wykonanie

Już od jakiegoś czasu "chodziła" za moim małżonkiem golonka po bawarsku. Nigdy jeszcze takiej nie przygotowywałam, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Sięgnęłam do przepisu Kuronia i oto jest. Pyszna, aromatyczna, bardzo smakowita goloneczka. W końcu raz kiedyś można sobie pozwolić na taką rozkosz. Golonki bywają u nas zazwyczaj raz w roku, na sylwestra, dziś zrobiłam odstępstwo od tej reguły. I powiem Wam iż było warto...:-)
Jedynym minusem jest to, że musimy je nasolić już dzień wcześniej.
Składniki:
- golonki przednie surowe (nie peklowane), po 1 szt.na osobę (u mnie 6 ważyło 2,6kg, były więc malutkie, chodzi przecież o smak)
- 1 jasne piwo 0,5l
- 1 ciemne piwo 0,5l
- 2 paczki mrożonej włoszczyzny w paski
- 2 duże cebule
- 1 por (biała część)
- 2 listki laurowe
- ostra papryka
- sól, pieprz
- szczypta ksylitolu (lub cukru)
- olej kokosowy bezzapachowy lub smalec do obsmażenia
Umyte golonki osuszamy, nacieramy mocno solą, posypujemy ostrą papryką i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na całą noc.
Na drugi dzień golonki wyjmujemy i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut z każdej strony. Posypujemy pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego i podsmażamy cebule pokrojone w pół talarki, następnie dodajemy pokrojony por i smażymy aż będą szkliste. Dodajemy włoszczyznę w paski i mieszając podsmażamy kilka minut do odparowania wody. Dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę i szczyptę ksylitolu.
Obsmażone golonki przekładamy do żaroodpornego naczynia (u mnie brytfanka) przykrywamy warzywami z liścmi laurowymi, zalewamy po 1/2 szklanki każdego piwa, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200*C, po 15 minutach temperaturę zmniejszamy do 180*C i dusimy nasze golonki ok.2-2,5h (do miękkości) co jakiś czas podlewając mieszanką obydwu piw.
Pod koniec można pokrywkę zdjąć i podpiec golonki bez przykrycia (ale nie jest to konieczne).
Idealnie smakuje do takiej goloneczki gotowana kiszona kapusta.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/09/golonka-po-bawarsku-duszona-w-piwie.html