Wykonanie
Pudding chia to ostatnio nasz ulubiony przysmak. Nie dość, że bardzo wartościowy, pożywny to jeszcze bardzo zdrowy. No i smaczny, co najistotniejsze. Tym, którzy jeszcze nie próbowali, polecam, u nas zasmakował wszystkim, bez wyjątku. Idealny ze świeżymi, sezonowymi
owocami. I co bardzo istotne w takie upały, nie wymaga gotowania.Polecam również deser chia z sosem
truskawkowymSkładniki na 4 porcje:- 5 pełnych łyżek nasion chia *- 400ml
mleka ryżowego (lub dowolnego innego roślinnego)- 1 łyżka
syropu z agawy (lub płynnego
miodu)- świeże
owoce (dowolna ilość i rodzaj)* Nasiona chia (
szałwia hiszpańska) stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. To również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy E, B1, B3 wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę.Charakteryzują się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego
białka. Zalecane dla diabetyków- spowalniają wchłanianie
cukrów i pozwalają regulować ich poziom we
krwi. Nie zawierają glutenu.Do miski wsypać nasiona chia, dodać łyżkę
syropu z agawy, zalać
mlekiem i dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut.
Ponownie zamieszać i rozlać do miseczek. Odstawić na minimium 20 minut. Najlepiej na kilka godzin(do lodówki).Podawać z sezonowymi
owocami. U nas
borówki i
truskawki.Polecam również deser chia z sosem
truskawkowym.
Smacznego :-)Biorę udział w konkursie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html>