Wykonanie
W okresie jesienno-zimowym wzrasta nasze zapotrzebowanie na witaminę C , produktem , który polecam ( nie tylko w tym okresie) jest
kapusta kiszona. Minęły już czasy, gdy
kapusta zakiszona jesienią , królowała w sklepach do lata. Teraz kiszenie odbywa się na bieżąco, a co za tym idzie nie trzeba kupować bardzo kwaśnej
kapusty. Bo choć taka jest najlepszą skarbnicą witamin, to i tak musielibyśmy ja wypłukać, a wtedy witamin pozostałoby nam niewiele. Ja kupuję
kapustę kiszoną surówkową ( z dodatkiem
chrzanu), jest lekko kwaśna, więc wymaga tylko pokrojenia i odpowiedniego przyprawienia. Zawsze przygotowuję ją w dwóch wersjach: jedna dla nas dorosłych, druga dla dzieci, które nie chcą jadać
kminku, a szkoda , bo ta surówka jest przepyszna. I choć sama smakoszem
kminku nie jestem, to w tym zestawieniu:
kminek z
czosnkiem jest to poezja... Tak więc polecam ją również osobom, które tak jak i ja nie są smakoszami tej
przyprawy. Druga jest tradycyjna- z
marchewką. Polecam oczywiście obydwie, idealne do smażonej
ryby ale nie tylko :-)Składniki na wersję z
kminkiem:- 0,5 kg
kapusty kiszonej ( najlepiej surówkowej)- 2 kopiaste łyżeczki
kminku- 1 duży ząbek
czosnku- 1 łyżeczka
ksylitolu ( lub
cukru)- 2-3 łyżki
oleju lub
oliwy-
pieprz do smaku
Kminek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
Kapustę lekko odcisnąć , pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski.
Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę i dodać do
kapusty. Dodać odcedzony
kminek,
ksylitol i
oliwę. Doprawić całość
pieprzem i gotowe.
Składniki na wersję z
marchewką:- 0,5 kg
kapusty kiszonej ( surówkowej)- 1 mała
marchewka- 2 łyżeczki
ksylitolu ( lub
cukru)- 2-3 łyżki
oliwy lub
oleju-1/2 małej
cebuli-
pieprz do smaku
Kapustę lekko odcisnąć , pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski.
Marchewkę umyć , obrać i zetrzeć na tarce.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać wszystko do
kapusty. Doprawić
ksylitolem,
oliwą i
pieprzem.
Smacznego :-)